Duinen

Flitsbericht 10 maart

 

  • ‘Zwarte maandag’ op effectenbeurzen: zware koersdalingen
  • Ook koers BUFFERfund flink lager
  • Aanhoudend grote BUFFERS in ons fonds

 

  1. Gisteren, maandag 9 maart, was een zwarte dag op de beurzen. De aandelenindices gingen tot wel 10% onderuit. Het is uitzonderlijk dat beurskoersen op één dag zo hard omlaag gaan, zeker na de flinke dalingen in voorgaande weken. Vanaf de top heeft de Eurostoxx50 index, qua risico en rendement onze benchmark, in een paar weken tijd bijna 25% aan waarde verloren.
  2. Ook BUFFERfund moest flink terrein prijsgeven en daalde gisteren nagenoeg net zo hard als de index. Zoals in eerdere berichten aangegeven, is dat laatste ongewoon. Beleggers kennen op dit moment een lage prijs aan de certificaten toe, omdat ze van mening zijn dat de kans op doorbraak van de BUFFERS (te) groot is geworden.
  3. Ondanks de grote dalingen heeft ons fonds echter nog altijd solide BUFFERS. De gemiddelde omvang is 23%. Voor een beperkt deel van ons fonds liggen de BUFFERS rond 15%. Via Dynamisch Risico Management verkopen wij certificaten met een resterende BUFFER van 10% en kopen nieuwe certificaten terug met ruimere BUFFERS. Dat hebben wij ook de afgelopen week beperkt gedaan.
  4. Het DRM beleid is er op gericht de BUFFERS in stand te houden. Dat kan het rendementsperspectief van ons fonds verlagen, maar biedt wel zekerheid op koersherstel zonder dat de aandelenkoersen hoeven te stijgen.
  5. Onze risico- en rendementstabellen geven aan dat als de aandelenkoersen per saldo de komende twaalf maanden zouden stabiliseren, BUFFERfund vanaf het huidige lage koersniveau toch een positief rendement van ruim 13% zou behalen.
  6. Ook als de beurs met nog eens 10% zou dalen, kan met BUFFERfund in de komende twaalf maanden een positief rendement van bijna 9% worden gerealiseerd. In deze prognoses zijn eventuele DRM transacties niet meegenomen.
  7. Er is sprake van uitzonderlijke omstandigheden op de aandelenmarkten. Onze lange termijn doelstellingen (verlaagd risico, gezond rendement) blijven in tact. Op korte termijn richten we ons in het bijzonder op het in stand houden van de BUFFERS, via DRM, zonder al te veel rendementsperspectief op te geven. Een korte termijn hogere volatiliteit dan gebruikelijk vinden we daarbij, in belang van het lange termijn resultaat, acceptabel.

 

Marcel Tak