Via welke bank belegt BUFFERfund en wat gebeurt er als deze bank failliet zou gaan?

De Stichting Bewaring BUFFERfunds houdt een geldrekening aan bij ABNAMRO. Het fonds belegt via DeGiro en Interactive Brokers (IB).

DeGiro is een Nederlandse broker, met toegang tot verschillende wereldwijde beurzen, die in verschillende EU-landen opereert via een MiFID-paspoort.
DeGiro staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. De door BUFFERfund bij DeGiro aangeschafte certificaten worden aangehouden bij de bewaarentiteit van DeGiro, die juridisch geheel afgescheiden is van de broker. Een onverhoopt faillissement van DeGiro B.V. heeft derhalve geen gevolgen voor de posities aangehouden bij de bewaarentiteit.

Eventuele saldi die BUFFERfund aanhoudt via DeGiro, lopen in geval van faillissement van DeGiro B.V. geen schade op, aangezien deze liquiditeiten direct op naam van de Stichting Bewaring BUFFERfunds worden gehouden in een geldmarktfonds. Het geldmarktfonds belegt in een grote verscheidenheid aan deposito’s en kortlopende obligaties, waardoor de risico’s zeer klein zijn.

IB is een Amerikaanse broker die onder toezicht staat van de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). BUFFERfund heeft bij IB een gesegregeerde rekening, waarvan het saldo is gescheiden van de eigen gelden van de broker. De liquiditeiten op de gesegregeerde rekeningen worden door IB gespreid over de grootste en meest kredietwaardige banken, waarbij nooit meer dan 5% van alle gelden bij één bank wordt aangehouden.

De certificaten die BUFFERfund bij IB aankoopt worden bewaard bij erkende bewaarders (zoals The Depository Trust Company, The Options Clearing Corporation, The CME Clearing House, Euroclear, LCH Clearnet).