Duinen

Duinen zijn natuurlijke BUFFER

Strand, zee en duinen hebben op veel mensen een grote aantrekkingskracht. Zilte zeelucht en de geur van het vaak achterliggende dennenbos. Mijn eigen jeugdvakanties in Petten en Schoorl – met Camperduin en Groet – staan ook nog scherp in het geheugen.

Duinen vervullen nog steeds een belangrijke rol in mijn leven en het is dus ook geen toeval dat ik al een jaar of tien in Zandvoort woon. Het dorp mag misschien anders van karakter zijn dan de genoemde liefelijke zeedorpjes in het noorden van Noord Holland, maar het is toch nog steeds omringd door een fraai duinlandschap.

Duinen zijn echter vooral belangrijk vanwege de veiligheid in ons lage land. Zonder die duinen zou bij een flinke storm het hele achterland immers makkelijk onder water kunnen lopen. Wel zo goed dus voor de gemoedsrust, die duinenrij. Hoe werkt het eigenlijk?

Het zand vormt een buffer die de golven breekt en erosie voorkomt. Als zand uit de buitenste duinenrij verdwijnt, wordt door de wind nieuw zand uit zee aangevoerd. Over het algemeen groeien duinen daardoor meer dan ze eroderen. Dankzij die veilige buffer is het ook niet nodig om de duinen met helmgras op hun plek te houden. Ze kunnen zonder problemen gaan ‘wandelen’ (stuiven). Dit noemt men wel dynamisch duinbeheer.

Met de start van BUFFERfund worden duinen – in figuurlijke zin – nog een stuk belangrijker in mijn leven. Ons beleggingsfonds is er immers specifiek op gericht het af en toe gure klimaat op de financiële markten te weerstaan. Dat doen we door beleggingsproducten te kopen waarin ter bescherming tegen koersdalingen een buffer zit ingebouwd. De vergelijking met de duinen en het dynamisch beheer ervan dringt zich op. Leest u het fondsprofiel er maar op na. Wij onderkennen de gevaren en grilligheid van de financiële markten. Wij weten dat het beste antwoord is om daar flexibel op te reageren. Wij monitoren daarom voortdurend onze fondsposities en stellen continu de relevante vragen. Zijn de buffers van de producten in ons fonds nog wel voldoende? Moeten we extra veiligheid inbouwen of kunnen de teugels wat gevierd worden? Alleen als het echt nodig is passen wij de posities aan. Wij noemen dat dynamisch fondsbeheer.

Natuurlijk, bij slecht weer is het ook in de duinen niet fijn toeven. Bij een flinke storm slokt het beukende water soms flinke happen duin op. Maar als de storm weer is gaan liggen, zal blijken dat door een goede duinverdediging c.q. buffer de schade beperkt kan blijven en wordt, in een natuurlijke beweging, het afgesnoepte deel later weer aangevuld.

Zo zien wij ons fonds ook. Als een natuurlijk element in harmonie met zijn ‘wilde’ omgeving. De verschillende rustieke duinfoto’s op onze site drukken het gevoel uit dat wij elke belegger in ons fonds graag willen geven: meer gemoedsrust.