Dromen en nachtmerries…

Onlangs gaf het BUFFERteam een presentatie aan een paar (ervaren) beleggers. Bij de grafiek met rendementen van de Eurostoxx50 (ES50) en BUFFERfund vanaf de start op 18 augustus 2016 (zie hieronder) werd over ons fonds het volgende opgemerkt: “Die lijn van BUFFERfund kabbelt gestaag omhoog, daar kan je bijna een liniaal langs leggen. Het ziet er uit als een zonnetje.”

Dat was een leuk compliment en, inderdaad, voor ervaren beleggers is zo’n stabiel opwaarts koersverloop iets waar ze graag van dromen. Een lage volatiliteit, met weinig pieken en dalen, en toch een gezond rendement. Laten we in contrast daarmee de meer onrustige grafiek van de ES50 ook eens nader beschouwen.

Sinds augustus 2016 zien we een totaalrendement van ruim 19%. Niet te versmaden natuurlijk. Maar wat is voor veel particuliere beleggers dikwijls de realiteit? Zij kijken soms dagelijks een of meer keer naar de koersen. Het wereld- en economisch nieuws wordt intensief gevolgd. Trump, Brexit, verkiezingen in allerlei Europese landen, ontwikkelingen van de rente etc. etc. Wat is de trend, omhoog of omlaag? Als de koersen goed gestegen zijn, komt vaak een knellende vraag op…. zou ik nu geen winst moeten nemen?

Van dit soort onrust kun je aardig wakker liggen, daar komt dus nog geen droom aan te pas. Kopen of verkopen, winst nemen of opnieuw instappen… allemaal vragen die het nachtleven van een belegger aardig kunnen belasten. Maar het kan allemaal nog erger. Wat te denken van deze gefingeerde dagboekaantekeningen van een particuliere belegger:

– half augustus 2016
Ik ben na lang aarzelen toch ingestapt en heb op 100 een indexfonds gekocht (ES50). Nu maar hopen dat de beurs lekker verder stijgt.

– eind december 2016
Nou dat gaat fijn, al 10% winst door een soort eindejaarsrally. Zou het doorzetten?

– eind januari 2017
Er zit vermoeidheid in de beurs, ik doe even pas op de plaats en pak mijn winst op 110 (+10%).

– eind maart 2017
Jammer, ik heb de stijging gemist. Maar ik stap nog niet opnieuw in, eerst maar afwachten of het doorzet. Die Trump is een enorme stoorzender.

– eind april 2017
Inderdaad even een dipje gezien, maar nu stijgt ‘ie weer, ik stap in (op 120)!

– eind juni 2017
Na een hoogste punt op 125 staan we nu 119. We zijn dus weer aan het dalen. Te veel BREXIT discussies. Gaat dit wel goed? Pffff… ik word er een beetje moe van.

– eind augustus 2017
Ruim drie maanden stukje bij beetje dalen vind ik wel genoeg, er zit geen muziek meer in. Nu eerst maar even op vakantie, ik verkoop (op 117, min 2%).

– eind oktober 2017
Ik had niet moeten verkopen. We staan nu toch weer 127 en er zit duidelijk kracht in de markt, hup erin!

– eind december 2017
Ik vertrouw het niet, er sluimert onrust. Iedereen praat maar over de komende forse correctie. Die moet er inderdaad een keer komen, dus stap ik uit om straks lager te kunnen instappen. Verkocht op 122, helaas min 4%.

– eind januari 2018
Stom, stom, stom. Ik had moeten blijven zitten. Niks correctie, we stegen naar ruim 127. Na een paar matige dagen pak ik nu de kans om op 125 weer in te stappen. Go, go, go!

– begin maart 2018
Ik word er gek van, nou staan we weer 116 !? Verkopen betekent een verlies van 7%. Moet ik eruit? Help, is er ook een EHBO voor beleggers?

Deze (gefingeerde) arme belegger maakte in eerste instantie de verstandige keus om in een aandelenindex te beleggen en niet in individuele aandelen. Hij vergat echter dat bij verstandig beleggen ook een (middel)lange termijnvisie hoort.

Als hij de verkoop begin deze maand inderdaad zou hebben doorgezet, ziet zijn rendement er (afgerond) als volgt uit: +10 – 2 – 4 – 7 = min 3% in totaal. Dat is dus heel wat anders dan de ruim 19% van de index. Een mooie droom kan zo gemakkelijk ontaarden in een nachtmerrie.
Voor wie belegt op de korte termijn is timing cruciaal en daar heb je een betrouwbare glazen bol voor nodig. Die is helaas voor weinig beleggers beschikbaar.

Beleggers in BUFFERfund hoefden zich het afgelopen anderhalf jaar over al deze turbulenties geen zorgen te maken: tot vandaag werd op twee maanden na, iedere maand een positief resultaat geboekt. Augustus 2017 liet een minimale daling (-0,07%) zien. In de eerste week van februari dit jaar werd een significant verlies genoteerd, maar de 3% teruggang was veel minder dan het 8% verlies van de index. Bovendien was aan het einde van die maand genoemd verlies weer nagenoeg geheel ingelopen.

Ons totaalrendement tot nu toe bedraagt 9,3%, ofwel 5,9% op jaarbasis. Dat is vooralsnog minder dan de index, maar een stuk meer dan dat van bovenbedoelde actieve gefingeerde indexbelegger, die er ook nog een pak hoofdbrekens bij cadeau kreeg.

De strategie van BUFFERfund (verminderen van risico en toch een gezond rendement) is gericht op een termijn van minimaal 3 tot 5 jaar. Wij zijn ervan overtuigd dat we over een dergelijke periode met aanzienlijk minder risico onze benchmark (ES50) minstens kunnen bijhouden.

Zo hopen wij onze beleggers niet alleen onrealistische dromen maar vooral ook nachtmerries te besparen.