Pieken-en-dalen Afbeelding

Waar gaat de beurs na Donald heen?

De verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten heeft schokgolven op de financiële markten veroorzaakt. Toen duidelijk werd dat de kansen van Hillary Clinton, volkomen tegen de verwachtingen, slonken als sneeuw voor de zon doken de aandelenindices omlaag. Op het dieptepunt stond de Eurostoxx50 index, onze benchmark, vannacht bijna 175 punten (zo’n 6%) lager.

Met BUFFERfund hebben wij posities ingenomen in Capped Bonus Certificaten met een BUFFER van gemiddeld 20%. Dat betekent dat de koers van de Eurostoxx50 tot maximaal 20% kan dalen alvorens de bonusaflossing in gevaar komt. Door de koersstijging van de afgelopen weken was de gemiddelde BUFFER van de certificaten zelfs opgelopen tot ruim 23%. Ons risicobeheersysteem adviseert risicodempende transacties als de BUFFER rond 10% is gedaald. Door de koersdaling van de benchmark met bijna 6%, was de gemiddelde BUFFER van ons fonds gezakt naar 17%, dus nog altijd zeer ruim. Er was daarom geen enkele reden risicodempende transacties uit te voeren.

Later op de dag, na de opening op Wallstreet, trad een fors koersherstel op en werden nagenoeg alle verliezen op de beurs in een hoog tempo weggewerkt. Per saldo heeft BUFFERfund deze minicrash prima doorstaan. We konden ons veroorloven om ontspannen te blijven. Geldt dat ook voor een belegger die ‘gewoon’ in de index belegt? Wat kan er zoal op hem afkomen tijdens een dergelijke rollercoaster? Moet ik al verkopen als misschien een scherpe daling in de lucht hangt? Of tijdens die daling om erger te voorkomen? Of (terug)kopen bij herstel? Verkopen na een scherp opgaande beweging, voordat de terugklap komt? Allemaal moeilijke beslissingen waarbij een doorsnee belegger makkelijk verkeerd beslist, namelijk dikwijls op emotie.

Wat de koersen de komende tijd zullen doen, weten wij natuurlijk ook niet. De vraag in de titel zullen wij dan ook niet proberen te beantwoorden. BUFFERfund reageert uitsluitend op feitelijke ontwikkelingen in de markt en we zullen tot actie overgaan als de BUFFERS van de certificaten echt onder druk dreigen te komen. Vooralsnog lijkt het erop dat de markt voor optimisme kiest.

We hebben afgelopen week verder winst genomen op een Reverse Capped Bonus Certificaat. Een dergelijk certificaat rendeert met name bij koersdalingen. Door de flinke koerscorrectie van vorige week, was het resterende rendement op dit certificaat nog maar beperkt en daarom hebben wij het na 5 weken met een gezonde winst verkocht.

(Bij de foto: Over pieken en dalen gesproken…)