Bericht BUFFERfund 26 maart

  • Beurzen nog steeds soort rollercoaster
  • Strategie blijft gebaseerd op beperken van risico
  • Marcel Tak op de radio

De aandelenmarkten hebben vooral afgelopen dinsdag een enorme herstelbeweging laten zien. Op Wall Street vond de grootste koersstijging op één dag sinds 1933 plaats. Om de rollercoaster-achtige hectiek op de markten nogmaals te illustreren: op 16 maart, dus slechts acht dagen daarvoor, vond de grootste daling (-12%) sinds 1987 plaats.

BUFFERfund profiteerde ook van de koersstijgingen van de afgelopen dagen. Vanaf het dieptepunt op 16 maart is de koers van ons fonds weer met 10% gestegen. De Eurostoxx50 index steeg over dezelfde periode met ruim 14%.

Momenteel houdt BUFFERfund voor een groot deel (ruim 70%) liquiditeiten aan. Het resterende deel is belegd in certificaten met een verhoogd risico. De bedoeling is met deze certificaten koersherstel voor het gehele fonds te bereiken, mogelijk gemaakt door het hoge rendementsperspectief op deze certificaten.

Duidelijk is dat ook BUFFERfund sterk te lijden heeft gehad van de exceptionele koersdalingen in de afgelopen weken. De verleiding kan dan ontstaan om te trachten die verliezen zo snel mogelijk weer goed te maken. Hoger of sneller rendement nastreven kan echter alleen door als belegger de risico’s substantieel te verhogen. Wij kiezen niet voor een dergelijke strategie en blijven behoedzaam opereren.

Dit laatste betekent bijvoorbeeld dat zolang de Eurostoxx50 index niet op enig moment met 30% (of meer) vanaf het huidige niveau is gedaald, met BUFFERfund aan het eind van het jaar een rendement van circa + 5% kan worden behaald (vanaf de huidige koers). Vindt er toch een daling van 30% (of meer) plaats dan zal het verlies binnen ons fonds ongeveer de helft daarvan zijn.

Zodra er sprake lijkt te zijn van meer stabiele koersontwikkelingen op de markten zullen wij de liquiditeiten geleidelijk inzetten voor de aankoop van certificaten met aantrekkelijke rendementsperspectieven.

Alle genoemde cijfers zijn indicatief en kunnen wijzigen als wij op grond van de marktomstandigheden de ingenomen posities aanpassen.

Onlangs ben ik door Radio Haarlem 105 gevraagd om af en toe commentaar te geven op actuele beurszaken. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u hier meeluisteren.